Nota Bene online

Quiz: welk kantoor ben jij?

Welk kantoor ben jij?

 

Het is 2019. Als je nu nog niet weet waar je over vijf jaar werkt, is het gewoon met je gedaan. Een op de vier studenten heeft burn-outklachten. Een op de vier studenten bezoekt hoorcolleges. Aanstellerij? Waarschijnlijk. Toeval? Ik denk het niet. Hotel? Trivago.
Dat neemt niet weg dat je na die Freshfield Law Course, die Bona Fide kantorentour, die Pels Rijcken Masterclass en dat ALF Recruitment Diner/High Wine nog exact geen idee hebt wat nou het verschil is tussen Allen en Overy. Ben je nou een Nautiel of schuilt er toch een klein Loeffje in je? De sorteerhoed zoekt het voor je uit.

 

1. Hoeveel heb jij op je cv staan?

 1. Cv, Cv?! Ik denk niet aan een baan… De gewone hardwerkende burger komt nooit tussen het partijkartel als we het niet breken!! Factionem cartellum abite.
 2. Ouwe, de pa van Robbert is advocaat bij Houthoff ofzo. Mooie gast is dat, bij pa-zoondag prima gezopen met hem. Nu eerst even half jaartje Shanghai pakken, beetje cultuur snuiven haha. Die Aziaten gekke gasten, vind het niet raar dat opium daar zo lekker loopt, amigo.
 3. Ik doe nu eerst een internship bij Van Doorne en probeer me zo veel mogelijk breed op de markt te zetten met de kantoorbezoeken van JFAS. Ik doe ook een bestuursjaar bij de juridische subcommissie van mijn bootje. Geef je toch zo leiding aan een groep van drie mensen.
 4. Ik doe niet aan een curriculum vitae. In deze prestatiemaatschappij draait het immer om het voeden van de wolven van de kapitaalaccumulatie. Het good-old Marxisme klopt misschien niet altijd, maar het is wel waar!

 

2. Hoe corporaal ben je?

 1. Dat worre dus later onze doctors en advokaten… Geld van papa om jezelf te laten vernederen… Dat laat ik over aan Roderick en zijn kopschopvriendjes!!!
 2. Laat die hele rechtenstudie maar zitten, amice. Was vorige week skiën in Lech met mijn nieuwe rela. Heeft gewoon 48 miljoen ballen op de bank, vriendin.
 3. Ik zit bij L.A.N.X.. Can I maybe possibly also get a vo?
 4. Ik ben überhaupt tegen het leger.

 

3. In welke omgeving zie jij jezelf later werken?

 1. Eerst maar s zien dat ik een baan krijg… Tussen deze Europeze geldsnaaiers ga ik nooit werken…  De wereld is kapotter dan de carrière van Dotan!
 2. Paar jaartjes knallen in een keldertje van McKenzie, Laurens (ST ’12) zegt dat je dan zo partner bent. Moet je wel even voorover buigen voor die managing partner, maar na dat nitraatincident van vorig jaar Malaga voel je daar ook niet meer veel van haha.
 3. Eerst een half jaar werkstage bij NautaDutilh, dan bij een iets kleiner advocatenkantoor zoals DirkZwager binnen vier jaar advocaat worden. Daar wat grote zaken doen een jaar of twee en dan weer terug naar Nauta. Binnen vijftien jaar ben ik dan misschien partner en kan ik een mooie overstap maken naar De Brauw. Daar dan binnen vier jaar partner, binnen acht jaar misschien leiding geven aan het bedrijf. Als je het dan goed doet ben je voor je vijftigste naampartner. Maar ik probeer het niet te veel te plannen. Carpe diem.
 4. In Zuid-Oost zit nu een geweldige start-up, waar je helemaal jezelf kan zijn. Met organische middelen helpen ze verdwaalde vluchtelingen Waddinxveen in. En vorig jaar hadden ze bijvoorbeeld een zaak gewonnen tegen de gemeente Amsterdam voor het bijvoeren van vermiljoenkevers in het Amsterdamse Bos. Ik wil gewoon bijdragen aan deze aardbol, niet iets nutteloos doen.

 

4. Wie is je favoriete Teletubbie?

 1. De gewone werkman wort weer over het hooft gezien… Noo-noo maar belasting betalen voor de gelukszoekers en Teletubbies… geef Nederland terug aan de stofzuigers!
 2. Hoe heet dat wijf ook alweer? Laa-laa? Prima stuk hert. Best mooi om een keer zo’n geel popje door te yoghuren.
 3. Ik heb even onderzoek gedaan voor deze vraag, want ik lees me graag in over zo veel mogelijk dingen. Wist je dat Dispy een peilstok (‘’dipstick’’) op zijn hoofd heeft? Hoe pragmatisch is dat? Overal het peil van je reservoir kunnen meten. Ik hou van die mentaliteit. Je moet aan je toekomst blijven denken. Kunnen we het nu weer over mijn carrière hebben?
 4. De Teletubbies zijn een seksistisch veelkleurig mannenclubje. Het gele vrouwtje is stereotypisch zorgzaam en de homoseksuele Tinky Winky wordt geridiculiseerd. Er is niks mis met een mooie rode handtas voor een volwassen paarse tubbie!
 5. Po. Ja, kom op, even eerlijk. Iedereen vond die rooie toch het schattigst?

 

5. Hoe verdiep jij je in het dagelijkse recht?

 1. Er is helemaal geen sprake meer van recht in het tijdperk van leugenaar Rutte! Ik verdiep mij in het dagelijkse onrecht.
 2. Beetje Temptation Island kijken met mijn hg’s in de Polo. Valt het nou onder de prostitutiewet of niet haha, dat is toch mooi. Je voor 10k laten nemen door zo’n zwarte gast met meer inkt op zijn lichaam dan in de gehele almanak, dan ben je toch niet goed. Een uf doet dat gratis.
 3. Ik ben nu op de helft van ‘’The Fall and Rise of Blasphemy Law’’ en daarna staat ‘’Crisis in de Rechtstaat’’ van Britta Bohler op mijn programma. Je moet echt wel een streepje voor hebben op je medestudenten wil je het maken in de advocatenwereld. Mijn vrienden en ik kijken nu al uit naar april. Zij verheugen zich op Game of Thrones, ik op de training werkkostenregeling in de praktijk. Werkkostenregeling is coming!
 4. Gewoon de straat op gaan en praten met mensen. Eergisteren kwam ik bijvoorbeeld een bebaarde man met een zwarte vlek in zijn linker elleboogholte tegen. Kalm pakte hij me vast en keek me strak aan: ‘’je moet niet krom praten, wat recht is.’’ Dat inspireerde me voor mijn essay ‘’Het Grootkapitaal: Der Untergang of Women’’, dat ik ga opsturen naar de miljonairs gefundeerd door miljardairs van Fox.

 

6. Wat is je favoriete eten?

 1. How late is it? Time for Klok. Haha. Op zondag na de pot tegen FC Leuth ‘48 met de mannen lekkere cilinder pils en heerlijke kapsalon eten bij Cafetaria Antalya. Toevallig een turk, maar had net zo goed een blanke kunnen zijn.
 2. Sushi.
 3. Ik eet elke dag een diepvriespizza Margherita. Ik heb geen tijd om te koken, hoor. Het liefst at ik thuis bij mijn ouders, maar ik woon sinds dit jaar samen met twee vrienden. Als je later een beetje goed terecht wil komen, is een sociaal studentenleven echt een must. Ik woon nu nog in Osdorp, maar daar ga ik echt niet mijn hele studententijd zitten hoor haha!
 4. Ik heb echt een hekel aan veganisten. Hoe kan je nou iets eten van een levend organisme? Ik eet sinds dit jaar voornamelijk klei, dood hout en recyclebaar plastic.

 

7. Hoe leer jij voor je tentamen?

 1. Ik doe HBO… Wat?! is dit voor de UvA?... Elitaire grasvreters van Klaver en Halsema zijn dat!
 2. Heel makkelijk, ouwe. Stoot gewoon dat burgermannetje naast je aan als je ooit brak in college zit. Spijtknorren geven altijd hun aantekeningen voor een beetje respect van een lid. Je kan nooit te vroeg laten zien wie de baas is, toch? Zijn ze vast goed voorbereid voor hun middelmatige juristenleventje haha.
 3. Ik begin altijd in de zomervakantie met LegalIntelligence lezen. Als de werkgroepopdrachten erop staan, een nachtje doorhalen dan weet je het wel af te krijgen. Vorig jaar had ik ondanks elke week koffie brengen voor de docent, toch een trieste 7,2 (!) voor Goederenrecht gehaald. Thuis gelijk Adele-‘’Rolling in the Deep’’ opgezet. Nooit zo hard gehuild.
 4. Flink veel gras, een postzegeltje en wat bruine suiker. Ik neem de stof niet op. De stof neemt mij op.

 

8. Met welk gender identificeer jij je het meeste?

 1. Aanstellerites, daar identifidinges ik me niet mee. Man, vrouw, hetero of queer, de asielzoekers komen weer!
 2. De rijke witte heteroseksuele man met een belastingvrij jacht en een jong speeltje in Saint-Tropez. Deze discussie ontspoorde al in 1919 man. Voordat die wuften konden stemmen ging het toch allemaal prima in de wereld? Tweede Wereldoorlog, kernwapens, PVDA, allemaal van na 1919.
 3. Dit is een moeilijke discussie, hoor. Van de ene kant heb je de partij die graag zichzelf wil zijn, maar je moet ook denken aan de belangen en de wettelijke consequenties. Moeten we alles gaan omdraaien voor die ene kleine groep mensen? Van de andere kant, als zij zich daar fijner en vrijer door voelen. Ikzelf? Ik ben niet geboren zonder geslacht. Ik ben geboren zonder mening.
 4. Bah, denk jij nog in gender? Ik denk niet in geaardheid noch in geslacht noch in kleur. Ik denk in universum.

 

Antwoorden

 

Meeste 1: Europese Commissie

 

‘’Keep your friends close and your enemies closer’’’-Donald Tusk. Zo werkt de EU, zoals jij maar al te goed weet. We gaan ze van binnenuit kapot maken. Juridisch medewerkers, verenigt u! Samen met de pulsvissers, de Britten en Robert Jensen ligt de toekomst van Europa in uw handen. In officiorum machina concordia.

 

Meeste 2: Clifford Chance

 

Zolang je niet in Groningen woont, ben je veilig voor de corpsgenocide. Bij Clifford krijg je belachelijk veel betaald en daar zit je oom toevallig ook. Of je neef. Boeien, gast. Het Pownewsplebs zegt dat al die ballen later bestuurder zijn, dus dat kan je aannemen, kan jij later weer die domme secretaressen aannemen haha zalig. Ren snel naar die koffieautomaat, jaars!

 

Meeste 3: KNS Automatisering

 

Als jij binnen vijftien jaar 1230 studiepunten, 9000 CV-punten en een DUO-rekening ter waarde van het Paleis op de Dam hebt en de arbeidsmarkt op gaat, is de gehele rechtspraak gerobotiseerd. Zit je dan met je legal corporate internship bij CooperCompanies in New York, in een Command Center te communiceren met chatbots en KEI-rechters. Begin maar alvast Star Trek: Enterprise te kijken; heb je nog een gespreksonderwerp met je IT-vrienden tijdens je tien-minuten broodje kaas. Live long and prosper, captain Spock!

 

Meeste 4: Loyens & Loeff

 

Linkse meisjes houden van rechtse praatjes. Vies van vlees, maar niet vies van geld. Links lullen, rechts vullen. ’s Ochtends de Groene Amsterdammer, ’s avonds de Telegraaf. Iedereen heeft gelijke rechten, maar jij hebt Rechten en gelijk. Bij Lolo is iedereen welkom. Er wordt geen onrechtmatig onderscheid gemaakt tussen alle kantoorslaven.

 

 


Wintersport JFAS x SFEER door gastredacteur Steyn de Wolf
13mrt

Wintersport JFAS x SFEER door gastredacteur Steyn de Wolf

JFAS x SFEER wintersportreis Les Deux Alpes “Hoe was wintersport?” luidde de vraag die menigeen mij keer op keer enthousiast stelde....

Zondaginterview: Commissaris Media bij JFAS - Doris Buijs
03mrt

Zondaginterview: Commissaris Media bij JFAS - Doris Buijs

Commissaris Media - Doris Buijs Wat was voor jou de reden om te solliciteren voor het bestuur van JFAS? Vorig jaar begon ik steeds vaker...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen